Ogród

WARZYWA - JARZYNY - WITAMINY ...

Warzywa, owoce i inne produkty bogate w błonnik

Źródła błonnika rozpuszczalnego:
rośliny strączkowe (fasola, soja)
owies
niektóre owoce i soki owoce (śliwki, banany, miąższ jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie)
niektóre warzywa takich jak brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak)
bulwy korzeni i warzyw korzeniowych, takich jak słodkie ziemniaki i cebula (skórki są źródła błonnika nierozpuszczalnego)
łuski nasion babki płesznik (babka śródziemnomorska) - błonnik rozpuszczalny (substancje śluzowe)
Źródła błonnika nierozpuszczalnego:
żywność pełnoziarnista
otręby z pszenicy, kukurydzy, jęczmienia
orzechy
skórka ziemniaków
nasiona (dyni, słonecznika, sezamu)
warzywa, takie jak kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory
niektóre owoce w tym maliny, agrest, kiwi, awokado, banany.

Białko: jaja kurze, boczek, karkówka, pierś z kurczaka, udko z kurczaka, tłuste ryby

Tłuszcze: jaja kurze, tłuste ryby, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika

Węglowodany: warzywa i owoce, chleb pełnoziarnisty, kasze, makarony

Polecane warzywa i owoce: szpinak, jabłko, burak, pomidor, brokuły, ogórek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation