Kuchnia

Ciasteczka,macarons

Bezy
Przepis na około 30 bez:


3 białka
300 g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny




Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy (po jednej łyżce) cukier puder (100 g na jedno białko), aż się połączy z pianą. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i dalej ubijamy, aż piana stanie się lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa cukierniczego) tworzymy małe bezy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (bez termoobiegu, poziom góra-dół) i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę). Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation