Design

Design

Makaronowa sałatka curry .


Składniki (4 porcje):

250g makaronu (u mnie casarecce)
2/3 ananasa z puszki w kawałkach
pierś z kurczaka (lub 250g tofu)
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka chili
1/2 pęczka natki pietruszki (lub mięty)
250g gęstej śmietany (lub jogurtu naturalnego)
1 łyżeczka curry w proszku
2-3 łyżki soku ananasowego z puszki
olej lub oliwa do smażenia
sól/pieprz do smaku



Przygotowanie:

W dużym garnku ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie (można dodać łyżkę jasnego sosu sojowego do smaku) W wersji z tofu zrobić tak samo. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Ananasa osączyć na sicie, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
Pokrojoną paprykę wrzucić na wrzątek i blanszować przez 2 minuty, po czym szybko wyjąć i zahartować w zimnej wodzie (ten etap można pominąć, papryka pozostanie chrupka, a sałatka nie będzie przez to mniej smaczna)
Papryczkę chili oczyścić z pestek i drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i także posiekać jak najdrobniej.
Śmietanę wymieszać z sokiem z ananasa, dodać natkę i posiekana chili. Doprawić curry, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce, by sałatka nabrała smaku.
Przed podaniem wymieszać i w razie konieczności jeszcze raz doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation