Design

Design

Mazurek czekoladowy bez pieczenia | Lawendowy Dom
Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Na spód:

250 g ciasteczek owsianych (użyłam ciastek o smaku kakaowym)

50 g płatków owsianych

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1 łyżka kawy Inki

120 g masła

nadzienie:

200 ml śmietany kremówki

200 g ciemnej czekolady

50 g masła

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasteczka z płatkami zmiksować na proszek. Dodać czekoladę, kakao i kawę. Masło roztopić,wlać do ciasteczkowego proszku i dokładnie wymieszać. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić masą z ciastek. Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmiejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą. Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i ponownie wstawić do lodówki. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Tartę wyjmować z foremki dobrze schłodzoną, wtedy spód się nie rozpada. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation