Design

Design

Składniki:
na ciasto:

1 szklanka maku
150 g wiórków kokosowych
7 białek
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
na krem:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
7 żółtek
1 kostka masła
dodatkowo:
2 tabliczki czekolady
100-150 ml śmietany 36 %
opakowanie herbatników
spirytus do nasączenia

Ciasto: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wiórki mieszamy z makiem i dodajemy do piany. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i budynie - zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać do niego po łyżce masy mleczno-jajecznej.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady ze śmietanką.
Przełożenie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Następnie wyłożyć warstwę herbatników (każdy herbatnik maczamy chwile w alkoholu) i polać polewą czekoladową. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation