Kuchnia

Na słodko

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody

Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).

Komentarze

No ładnie to to wygląda, ale... Właśnie to zrobiłam i kicha, znaczy ser się całkowicie zapadł w masę kakaową. Jak robiłam inne takie ciasta to pamiętam, że ciasto kakaowe się mroziło najpierw. Następnym razem dam na chwile do zamrażalnika, bo atutem tego ciasta jest efekt wizualny, a tu nic nie ma podanego na ten temat, jak to prawidłowo zrobić. macie jakieś doświadczenia? B.T.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation