Kuchnia

Makarony

Makaron pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi


Składniki:

250 g makaronu pappardelle
200 g świeżych kurek
12 pomidorków koktajlowych
mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
podwójny filet z kurczaka
garść pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz, curry do smaku


Przygotowanie dania zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie, najlepszy jest al dente. Filety myjemy i kroimy na drobną kostkę, przekładamy na patelnię teflonową i podsmażamy bez dodatku tłuszczu, aż do miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy szczyptę curry, aby kurczak nabrał wyrazistego smaku i koloru. Po usmażeniu kurczaka, na tej samej patelni podsmażany na bardzo małym ogniu, pomidorki przekrojone na pół, około 5 minut.
Na drugiej patelni, podsmażany na maśle drobno pokrojoną cebulkę do miękkości, dodajemy kurki, przeciśnięty czosnek i smażymy około 3-5 minut. Smażenie kurek powinno trwać krótki, bowiem szybko twardnieją. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i połowę pokrojonej natki pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, sprawdzamy jeszcze raz smak, jeżeli jest potrzeba dodajemy sól i pieprz.
Makaron przekładamy na talerz, na wierzch nakładamy gotowy sos kurkowy, układamy połówki pomidorków i posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation