Kuchnia

Przepisy

Surówka z selera, marchewki i pestek słonecznika

SKŁADNIKI
na 4 porcje:
1 duży seler
2 marchewki
4 łyżki pestek słonecznika
łyżeczka oleju
mała śmietana 12% (200g)
2 pełne łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Warzywa obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki (ja użyłam specjalnej nasadki na tarkę). Dodajemy podprażone wcześniej pestki słonecznika, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia" na około godzinę. Po tym czasie warzywa powinny skruszeć oraz puścić trochę soku dzięki czemu nasza surówka będzie soczysta i smaczna.

Prażenie pestek słonecznika: na patelnię wlać łyżeczkę oleju, rozgrzać, wsypać pestki i odrobinę posolić, pozostawić na małym ogniu do zrumienienia (czas całkowity prażenia to ok 1-2 minuty)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation