Pizza z patelni
Chyba każdy ma czasem ochotę na pizzę. Jednak przygotowanie tradycyjnej pizzy na drożdżach zajmuje dużo czasu. Chciałabym wam pokazać przepis na szybką i smaczną pizzę z patelni :)
Składniki:
180 g mąki,
50 g masła/margaryny,
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki wody,
troszkę oleju do smażenia,
dodatki do pizzy, ser, szynka itp.
sos/przecier/ketchup do posmarowania pizzyy,
przyprawy, oregano, majeranek itp.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy suche składniki, masło lub margarynę i chwilę wyrabiamy. Potem wbijamy jajko, wyrabiamy i po chwili wlewamy wodę. Wyrabiamy do uzyskania ciasta, które nie klei się do rąk. W razie potrzeby można dosypać jeszcze trochę mąki. Gdy ciasto jest już gotowe, wałkujemy je, aby miało wielkość i kształt zbliżony do patelni, na której będziemy je robić. Następnie na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju, wkładamy ciasto i przykrywamy pokrywką. Ustawiamy gaz na jak najmniejszy.
Teraz mamy czas, żeby przygotować wszystkie składniki. Ja użyłam tylko szynki, sera, mozarelli i serka camembert. Co jakiś czas, delikatnie podnosimy ciasto łopatką, aby sprawdzić, czy się nie przypiekło. Gdy pizza jest już delikatnie brązowa, obracamy ją i smarujemy sosem/przecierem/ketchupem oraz posypujemy przyprawami. Następnie dokładamy kolejne składniki i dalej smażymy na małym ogniu pod przykryciem :) Ciężko określić, ile czasu potrzeba smażyć. Wszystko zależy od kuchenki i składników. Dlatego, co sprawdzajcie co jakiś czas. Ja zwykle zdejmuję pizzę, gdy ser się ładnie stopi. I to wszystko :) Może brzmi trochę skomplikowanie, ale wykonanie jest naprawdę banalne :P
Smacznego ! :)
Źródło:
http://www.vinted.pl/blog/2015/12/1222-pizza-z-patelni