Kuchnia

Przepisy

Tosty z chałki z truskawkami

Składniki:

- chałka

- 150 ml mleka

-1 laska wanilii

- truskawki

- 2 łyżki cukru

- cukier puder

Sposób przygotowania:

Wlej mleko do rondla i bardzo delikatnie podgrzej (chodzi o to żeby nie było w temperaturze lodówkowej). Przetnij laskę wanilii delikatnie wzdłuż i małym nożem lub łyżeczką zbierz miąższ, dodaj go do mleka. Pokrój chałkę na grube kromki – jakies 2-3 cm. Umyte i pozbawione zielonych farfocli truskawki wrzuć rozgrzaną patelnię, posyp cukrem i podgrzewaj. Nie szalej z temperaturą i długością tej czynności, truskawki powinny puścić trochę soku, ale pozostać w całości. Tip odnośnie ilości truskawek i mleka: wedle uznania, zależy dla ilu osób przewidujesz śniadanie.

Każdą kromkę chałki lekko nasącz w mleku i podsmaż na złoty kolor na patelni z roztopionym masłem. Ułóż kromki na talerzu, na nie połóż trochę truskawek z odrobiną syropu, który powstał. Posyp wszystko delikatnie cukrem pudrem i delektuj się zarówno efektem wizualnym jak i doskonałym smakiem.

Zamiast truskawek możesz też wykorzystać inne owoce, np. brzoskwinie.


http://gotowenapiwo.pl/tosty-z-chalki-z-truskawkami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation