Kuchnia

Przepisy i inspiracje

Kucharenka: ZAPACH ŚWIĄT W ŚRODKU LATA.....CIASTO CYNAMONOWE ZE ŚLIWKAMI
Składniki :

1 i 1/2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2/3 szklanki cukru + 2 łyżki cukru brązowego do posypania
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 duże jajko
śliwki ( parę sztuk )

Wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier wymieszać razem w misce. W drugim naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre czyli mleko, olej i jajko. Następnie mokre składniki wlać do miski z suchymi i dobrze wymieszać ( ciasto będzie bardzo gęste, więc należy mieszać tak aby zebrać wszystkie składniki ze ścianek miski ). Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki.
Ciasto przełożyć do małej tortownicy ( 20 cm ) lub formy do pieczenia ( u mnie keksówka ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć śliwki najlepiej rozciętą stroną do dołu. Posypać wierzch ciasta brązowym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 - 45 minut ( sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku ).
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation