Kuchnia

Przepisy i inspiracje

Kucharenka: BŁYSKAWICZNE CIASTO DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI
Składniki :

1 kostka świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy ( duży, na kg mąki )
3/4 szklanki oleju
1 szklanka zimnego mleka
4 jajka roztrzepane
5 szklanek mąki pszennej


Dodatkowo:

owoce ( ok 1 kg - u mnie wiśnie z zalewy 700 gram )
kruszonka
cukier puder ( ja nie posypałam )


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce w podanej kolejności, jednak mąki wsypać tylko 4 szklanki. Nie mieszać. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie wymieszać dokładnie wszystkie składniki, następnie dodać pozostałą 1 szklankę mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie dość klejące, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Ciasto wyłożyć na wcześniej uszykowaną formę ( u mnie 28x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wysypać owoce lekko je dociskając. Posypać kruszonką.

Kruszonka:
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
125 gram zimnego masła
Cukier łączymy z mąka i dodajemy mocno schłodzone pokrojone w małą kostkę masło. Wszystko sprawnie ugniatamy, aby powstały grudki. Tak przygotowana kruszonkę możemy wykonać wcześniej i wstawić do lodówki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok 5-10 minut, następnie wyciągamy. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, ale ja nie widziałam takiej potrzeby.
Smacznego !!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation