Kuchnia

Kulinaria

Jesienne brownies z orzechami o gruszkami.

Składniki:
100 g masła
200 g czekolady (po 100 g gorzkiej i mlecznej)
ok. 100 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich... wg upodobania)
100 g cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
3 twarde gruszki
sok z cytryny


Sposób przygotowania:
Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem, dodać lekko ostudzoną masę czekoladową i orzechy. Białka ubić z solą na niezbyt sztywną pianę i dodać w kilku partiach do czekoladowej masy. Ciasto przelać do foremki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, wierzch delikatnie naciąć w paski, skropić sokiem z cytryny a następnie owoce umieścić w cieście. Piec ok. 30 minut, aż gruszki będą miękkie a ciasto odpowiednio wypieczone (sprawdzamy patyczkiem, który po wyciągnięciu powinien być suchy). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation