Kuchnia
Kulinaria
croissant
składniki na 15 małych rogalików:
15 g roztopionego masła
5 g świeżych drożdży
85 ml letniej wody
210 g mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki pełnotłustego mleka w proszku
125 g miękkiego masła
żółtko + 2 łyżki wody
wykonanie:
drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło oraz rozmieszane z wodą drożdże. ciasto zagnieść ręką, a gdy będzie gładkie i elastyczne odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. jeśli w trakcie wyrabiania ciasto będzie twarde dodać troszkę więcej wody. po 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość, uderzamy je ręką i czekamy aż opadnie. miskę ponownie owijamy folią lub ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki. ciasto znowu powinno podwoić swoją objętość. ponownie uderzamy ciasto ręką, a gdy opadnie wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. następnie ciasto rozwałkowujemy (wałkujemy tylko w jednym kierunku!) na prostokąt o długości 3 x większej niż szerokość. masło dzielimy na 2 równe części. jedną część rozprowadzamy na środku ciasta (nie rozprowadzamy równo do brzegów, by przy wałkowaniu masło nie wypłynęło).
następnie górną część ciasta zakładamy na rozłożone masło, a potem dolną.
tak złożone ciasto odwracamy o 90 stopni (zdjęcie poniżej) i rozwałkowujemy tak, by długość była 3x większa niż szerokość.
ciasto ponownie składamy na 3 części, najpierw górna, a potem dolna część. ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika, a następnie przekładamy na godzinę do lodówki. ciasto ponownie rozwałkowujemy na prostokąt 3x dłuższy niż szerszy, na środek ponownie wykładamy masło, składamy na 3 części (powtarzamy dokładnie wcześniejszą czynność). przekręcamy o 90 stopni, rozwałkowujemy i ponownie składamy i chłodzimy tak samo 30 minut w zamrażalniku, a potem godzinkę w lodówce. po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do użycia.
aby przygotować rogaliki francuskie ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm. z ciasta wycinamy trójkąty, które zwijamy od szerszej strony. ze zwiniętych trójkątów formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. rogaliki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody.
rogaliki jeszcze muszą wyrastać 1,5 godziny :) po wyrośnięciu jeszcze raz smarujemy żółtkiem. piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy rogaliki i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. pieczemy jeszcze 10 minut. rogaliki pięknie rosną i ciasto rozwarstwia się, dzięki temu są bardzo delikatne i mięciutkie. najlepiej smakują jeszcze ciepłe! polecam!
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