Kuchnia

Kulinaria

składniki:
4 duże wafle tortowe (kwadratowe lub prostokątne)
2 galaretki o dowolnym smaku
1 margaryna
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
ok. 100 g herbatników lub okrągłych biszkoptów
herbata do nasączenia

każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, przy czym jedną najlepiej zalać dzień wcześniej, aby całkowicie stężała. druga galaretka ma być „tężejąca” (gęsta, ale nie zastygnięta). przygotowujemy herbatę z cukrem (ok.300 ml) i odstawiamy do ostudzenia. margarynę, cukier i kakao należy zagotować, a następnie zdjąć z ognia. czekamy, aż masa nieco ostygnie i wlewamy do niej tężejącą galaretkę. mieszamy. dwa wafle i herbatniki (lub biszkopty) łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do przestudzonej masy. mieszamy dotąd, aż wszystkie kawałki będą oblepione. drugą galaretkę kroimy w kostkę, dodajemy do masy z waflami i ponownie mieszamy. trzeci wafel układamy na folii streczowej i polewamy połową herbaty, aby całkowicie nią nasiąkł. wykładamy na niego połowę masy i rozkładamy po całej powierzchni. całość przykrywamy czwartym waflem i nasączamy resztą herbaty. wykładamy pozostałą masę i rozkładamy. pomagając sobie folią, zwijamy z tego roladę. owijamy roladę ciasno folią streczową i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. salceson najlepszy będzie na następny dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation