Kuchnia

Gastronomia

Kaczka po pekińsku

składniki:

kaczka - 1 sztuka
cebula dymka - 4 sztuki
ogórek świeży - 1 sztuka
Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 30 gramów
sos sojowy jasny - 150 mililitrów
miód - 2 łyżki
wódka - 100 mililitrów
ocet winny - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sos hoisin - 200 mililitrów
sos sojowy - 1 łyżka
sherry - 50 łyżek
woda - 50 mililitrów
miód - 1 łyżka
ostra papryka - 5 gramów
mąka pszenna - 200 gramów
woda - 50 mililitrów
olej sezamowy - 3 łyżki
sól - 1 łyżka

1. W dużym garnku ugotuj wrzątek. Zanurz kaczkę na kilka minut. Następnie dokładnie osusz i pozakłuwaj mięso widelcem.

2. Zmieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie posmaruj kaczkę. Zachowaj pozostałą marynatę. Kaczkę marynuj przez 12h.

3. Następnie posmaruj ponownie mięso pozostałą marynatą i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 2h. Jeśli pod koniec pieczenia skórka z kaczki nie będzie rumiana i chrupiąca możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

4. W trakcie pieczenia przygotuj placuszki. W misce wymieszaj składniki ciasta z gorącą wodą. Wyrabiaj dokładnie masę.

5. Jak ciasto będzie gotowe oddziel od niego małe kulki, które następnie rozwałkuj na cienkie okrągłe placuszki. Smaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu aż nabiorą złotego koloru z obu stron.

6. W misce wymieszaj składniki sosu. Cebulę dymkę i ogórka (bez pestek) pokrój w długie słupki.

7. Kaczkę po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, aby lekko ostygła. Następnie, za pomocą noża, zdejmij delikatnie mięso, pokrój razem z skórą w paski. Na talerzu układaj najpierw placuszki, następnie mięso i na wierzchu warzywa. Danie podawaj z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation