Kuchnia

Gastronomia

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach

SKŁADNIKI:
drobno posiekany imbir: 2 czubate łyżki
surowe krewetki, obrane, bez czarnej żyłki: 10 szt.
sól - do smaku
mielony pieprz czarny - do smaku
papryczka chilli: 1 szt.
cytryna: 2 szt.
świeża natka pietruszki: 1 garść
curry - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
chleb - 3 kromki

PRZYGOTOWANIE:
Imbir siekamy na drobne kawałki. Papryczkę przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty smażymy krewetki, imbir oraz chilli. Dodajemy sok z 2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, mieszamy i chwilę podgotowujemy, tak by sos był gorący. Przekładamy całość do miseczki i dodajemy trochę oliwy extra vergine.

JAK PODAWAĆ:
Podajemy z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze. Najlepiej użyć ulubionego chleba lub bułki ciabatej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation