Kuchnia

Gastronomia

WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI Z WOKA

SKŁADNIKI:

350 g ryżu jaśminowego
sól
2 wieprzowe steki minutowe (każdy mniej więcej po 60 g)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mały kawałek korzenia imbiru (ok. 10 g)
2 małe marchewki (mniej więcej po 60 g)
1 mała cukinia (po 125 g)
50 g kiełków fasoli mung
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki bulionu delikatesowego

SPOSÓB WYKONANIA:

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Steki myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i siekamy. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, oba składniki kroimy w cienkie paski. Kiełki myjemy i osączamy.
Paski steków podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Cebulę, czosnek i imbir podsmażamy na tłuszczu pozostałym z wcześniejszego smażenia przez 1-2 minuty. Dodajemy paski marchwi, cukinii i smażymy przez 1-2 minuty, mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, dodajemy bulion i zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 3-4 minuty. Dodajemy kiełki i mięso, podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation