Kuchnia

Kulinaria czyli pychotki...

Cycki murzynki

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
1 szklanka białek (ok. 7); szczypta soli; 1 szklanka cukru; 1 szklanka maku; 1 szklanka i 1 łyżka czubata wiórek kokosowych; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA MAKOWO-KOKOSOWEGO
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do ubitych białek z cukrem dodać mak i wiórki kokosowe (jeśli masa będzie rzadka można dodać łyżkę mąki) oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Wyłożyć na blachę (37 cm x 25 cm). Piec ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem).
UWAGA! Jeśli blacha będzie większa od podanej, ciasto będzie troszkę niższe, ale równie smaczne!

SKŁADNIKI NA KREM
1/2 l mleka wlać do dużego garnka. Zrobić rozczyn: 1/2 l mleka + 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej + 2 łyżki czubate mąki pszennej, 4 żółtka (zostały z białek) + 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
Rozczyn wymieszać, żeby nie było grudek i powoli wlewać do 1/2 l mleka, które jest w dużym garnku. Zimny budyń powoli wymieszać z masłem (1 kostka 250 g - 82% tłuszczu) lub margaryną (1 kostka - 250 g) do pieczenia. Krem położyć na ciasto.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
ok. 10 łyżek wódki; kilka łyżek wody; paczka biszkoptów okrągłych; 10 kostek czekolady deserowej lub mlecznej; 2 łyżeczki masła; 1 łyżka mleka; kilka rodzynek

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA
Na ciasto makowo-kokosowe wyłożyć krem i rozprowadzić równomiernie po całym spodzie. Na krem układać biszkopty wcześniej moczone w wódce lub wódce z wodą. Udekorować polewą (rozpuszczone kostki czekolady z masłem i mlekiem) oraz rodzynką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation