Kuchnia

Kulinaria czyli pychotki...

Kuch z cynamonowym twarożkiem.

Składniki:
-1/2 kg mąki
-15 dag cukru
-10 dag masła
-3-4 dag drożdży
-2 jaja
-tłuszcz do blachy
-1/2 szkl mleka (ciepłego! ale nie gorącego)
-rodzynki - namoczone w rumie (ten zlałam potem do twarożku)
-olejek pomarańczowy + skórka pomarańczowa

Cynamonowy twaróg:
-1/2 kg twarogu x2 mielonego
-2 zółtka
-3 łyżki śmietany
-cynamon
-cukier do smaku (dałam trochę więcej niż pół szklanki)
-cukier waniliowy
-rum z rodzynek (około 50 ml)


Ser rozetrzeć z żółtkami, śmietaną, cukrem, cynamonem, rumem.
Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, troszkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło delikatnie roztopić. Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, resztę mleka, zagniatać ciasto dodając stopniowo masło i jaja. Miękkie elastyczne ciasto rozwałkować na wielkość blachy; przełożyć do niej, wierzch przykryć masą serową. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 na 20-30 minut). Ciasto piec w temp. 180°C-190°C przez ok 40 minut - do suchego patyczka i aż twaróg się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation