Święta i uroczystości

kulinaria karnawałowe

Sałatka z kurczakiem w roli głównej |
Składniki:
- pierś z kurczaka
- pomidor
- 3 liście sałaty lodowej
- kukurydza
- kiełki fasoli
- świeży ogórek
- oliwa z oliwek
potrzebne przyprawy: przyprawa do kurczaka, kmin rzymski, zioła prowansalskie, przyprawa do dań azjatyckich, pieprz

Dressing:
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżka majonezu
- pół łyżki musztardy
- pół łyżki soku z cytryny
- bazylia i oregano
- sól i pieprz

Kurczaka kroimy w 2 centymetrowe paski, przyprawiamy 1 łyżka przyprawy do kurczaka, jedną małą łyżeczką kminu rzymskiego, dodajemy także po łyżce ziół prowansalskich i przypraw azjatyckich. Dobrze wszystko mieszamy tak by kawałki kurczaka pokryły się równomiernie przyprawami. Kurczaka smażymy na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy.

Dressing: łączymy wszystkie składniki i dobrze mieszamy, zawsze pod koniec solimy i pieprzymy by doprawić do smaku.
Pomidora parzymy, obieramy i kroimy w kosteczki, ogórka obieramy i kroimy w talarki, sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, wszystko wrzucamy do salaterki, dodajemy kukurydzę i kiełki fasoli. Na wierzch kładziemy paski kurczaka i wszystko polewamy dressingiem.
Łatwo, szybki i smacznie, idealne na cieplejsze dni:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation