Święta i uroczystości

kulinaria karnawałowe

jagodowe serca...
kruche ciasto:

100g mąki
szczypta soli
60g masła, w temp. pokojowej
40g cukru pudru
1 żółtko
waniliowy budyń:

1 szklanka śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mąki pszennej, płaskie
1 łyżka mąki ziemniaczanej, płaska
1 łyżka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:

maliny i borówki polskie
przygotowujemy ciasto. mąkę przesiewamy z solą. masło ubijamy z cukrem, dodajemy żółtko, potem suche schładniki. formujemy dysk, owijamy folią spożywczą i schładzamy 1h. wałkujemy placek, za pomocą wykrawaczki lub noża wycinamy serduszka pasujęce do wgłębień foremki (nasmarowane masłem i oprószone mąką, jeśli foremka jest silikonowa - jak u mnie - wgłębień nie trzeba odpowiednio przygotowywać). robimy dziurki widelcem i mrozimy ok. 15 minut. potem pieczemy w 180st.c ok. 10-12 minut na złotobrązowy kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation