Święta i uroczystości

kulinaria karnawałowe

tartinki carmelovelove
składniki na kruche ciasto:

250g mąki
125g masła, miękkiego
50g cukru pudru
1 żółtko
kilka łyżek zimnej wody
szczypta soli
mąkę przesiać z solą i cukrem. masło wymieszać z żółtkiem. na zmianę do masła dodajemy 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy, 1/3 suchych składników, 1 łyżkę wody, zagniatamy/miksujemy, 1/3 suchych składników. formujemy dysk, owijamy w folię spożywczą i schładzamy 1h.

przygotowujemy minimuffinową foremkę / foremki do tartinek: dołki smarujemy masłem i oprószamy mąką. na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy duży cienki placek z którego wycinamy kawałki ciasta i wylepiamy dołki foremki. ciasto mrozimy 30 minut w zamrażarce. w tym czasie z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które razem z suchym ryżem/fasolą posłużą nam do obciążenia spodów. spody obciążamy papierem do pieczenia z wysypanym na nich ryżem/fasolą. pieczemy 10 minut w 180st.c. Ściągamy papier z ryżem i dopiekamy jeszcze ok. 5 minuty. studzimy.

składniki na sos karmelowy:

110g cukru
100ml wody
45ml śmietanki kremówki 30%
35g masła
w garnuszku o grubym dnie połączyć cukier i wodę. podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. następnie zwiększyć ogień i podgrzewać aż karmel nabierze złoto-brązowego koloru (ok. 15minut). uwaga by karmelu nie przypalić! garnek zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz masło, mieszać aż się rozpuści. odstawić do ostudzenia (niekoniecznie całkowitego).

składniki na krem karmelowy:

1 małe białko
50g cukru pudru
2 łyżeczki wody
65g cukru trzcinowego
65ml śmietanki kremówki 30%
75g masła, w temp. pokojowej
100ml śmietanki kremówki 30%, ubitej na sztywno
przygotować bezę włoską - zagotować w rondelku wodę z cukrem pudrem, podgrzać płyn do 126-135st.c. białko wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. na średnich obrotach miksera wlewać gorący syrop, ubijać aż masa ostygnie. schłodzić.

do rondelka wsypać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, aż się roztopi i lekko zarumieni - karmel można zamieszać przez poruszanie garnka, nie należy go mieszać łyżką. wlać śmietankę (65ml) i dodać masło. wymieszać i odstawić do ostygnięcia. dodać ubitą śmietankę kremówkę, wymieszać krem szpatułką, następnie delikatnie wmieszać ubite białko. przechowujemy w lodówce.

składniki na polewę czekoladową:

100g gorzkiej czekolady
50g masła
25ml śmietanki kremówki 30%
podgrzać w garnuszku masło i śmietankę. do gorącego płynu dodać połamaną na kawałki czekoladę. zgasić ogień i mieszać aż się rozpuści całkowicie.

składniki na kule karmelowe:

75g cukru pudru
25g glukozy
25ml wody
drewnianą łyżkę przymocowujemy np. do kuchennego blatu tak by poziomo "wisiała" w powietrzu. na podłodze kładziemy papier, dokładnie pod łyżką, aby nie pobrudzić podłogi. przygotowujemy karmel. do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier i glukozę, wlewamy wodę. podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, następnie zwiększamy ogień i podgrzewamy aż karmel nabierze złotobrązowej barwy (do 141-155st.c). zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia (2-3 minuty). maczamy widelec w karmelu. trzymając go ok. 60cm nad łyżką poruszamy bardzo szybko widelcem do przodu i tyłu by tworzyły się długie nitki osiadające na łyżce. odrywając kawałki nitek formujemy w dłoniach kulki.

składanie: do kruchych spodów wlewamy po łyżeczce karmelu. gdy stężeje napełniamy kremem karmelowym. schładzamy aż całkowicie się zetnie. babeczki polewamy lub maczamy w czekoladzie. ozdabiamy kulami karmelowymi. przechowujemy w lodówce.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation