Kuchnia

obiady

Pikantny i pożywny kociołek z kurczakiem - Kobieta w INTERIA.PL
adniki:

2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g marchewki
100 g boczku
Puszka białek fasoli (850 ml)
1 kurczak
Sól, pieprz
4 łyżki oleju słonecznikowego
500 ml bulionu warzywnego
Opakowanie pomidorów krojonych (500g)
Słodka papryka1 łyżka cukru
2 łyżki octu owocowego
Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę osączyć. Kurczaka podzielić na 6-8 części i natrzeć solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju obsmażać części kurczaka przez 15 minut ze wszystkich stron, zdjąć. Boczek usmażyć na chrupkie skwarki, zdjąć. Marchewkę, cebulę i czosnek zeszklić, wlać bulion i pomidory. Doprawić solą, papryką, pieprzem, cukrem i octem. Dodać części kurczaka, skwarki i fasolę i wstawić wszystko do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekać godzinę. Podawać posypane drobno posiekana natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation