Kuchnia

Muffiny <3

Muffinki śliwkowo-cynamonowe

Składniki:

słoik śliwek (360 ml)
150 g masła
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
150 g cukru
3 jajka
250 g mąki
opakowanie proszku do pieczenia
5 łyżeczek zmielonego cynamonu
200 g jogurtu naturalnego
150 g śmietany
50 ml likieru jajecznego

Przygotowanie:
Śliwki osączyć. Masło, sól, 1 opakowanie cukru waniliowego i cukier wymieszać za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodawać do ciasta na przemian z jogurtem. Ostrożnie wmieszać śliwki. Papierowe papilotki układać w formie do muffin (12 szt.), nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygły. Śmietanę ubić z likierem, dodać opakowanie cukru waniliowego. Nakładać na muffinki "czapeczkę" ze śmietany, oprószyć cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation