Kuchnia

wypieki

ciasteczka z orzechami i dżemem

Składniki:

- 100 g miękkiego masła

- 160 g mąki

- 100 g brązowego cukru

- 1 jajko

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- 1/2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki orzechów piniowych (można dać inne)

- 2 łyżki dżemu (u mnie porzeczkowo-malinowy)

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Oddzielamy żółtko od białka. Do masła dodajemy żółtko i aromat waniliowy. Ucieramy.

Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dodajemy do utartego masła. Gdy składniki się połączą, wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy w białku, a następnie w posiekanych orzechach. Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczamy dłonią, a następnie na środku robimy dziurkę (np. palcem lub końcówką drewnianej łyżki). Do otworów nakładamy odrobinę dżemu. Tak przygotowane ciasteczka chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Gdy orzechy się zrumienią, wyjmujemy ciastka z piekarnika, przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation