Kuchnia

zapiekanki, pizze i inne takie...

Gotuj z Cukiereczkiem

Kokardki zapiekane pod beszamelem

Składniki:
makaron kokardki 350g,
2 małe cebule,
1 ząbek czosnku,
mięso mielone 300g,
pomidory krojone w puszce 400g,
ser zółty 150g,
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki,
bazylia 1 łyżeczka,
oregano 1/2 łyżeczki,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
papryka słodka 1/2 łyżeczki,
SOS BESZAMELOWY:
400 ml mleka,
1/3 szklanki mąki,
50 g masła,
1 jajko,
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy je na rumiano. Do mięsa wlewamy pomidory, dodajemy bazylię i oregano (warto rozetrzeć je w rękach, aby wydobyć z nich aromat), koncentrat pomidorowy i całość smażymy do momentu aż część płynu odparuję. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na początek roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.Tak powstałą masę chwilkę podsmażamy, a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego i układamy połowę podsmażonego mięsa. czynność powtarzamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 piekarniku około 15-20 minut, do momentu aż ser nam się zarumieni. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation