Kuchnia

zapiekanki, pizze i inne takie...

Puszyste ciasto:
4 średniej grubości pizze o śr. 25 cm lub 4 cieńsze pizze o śr. 30 cm:

• 1 i 1/2 szklanki wody niegazowanej (np. źródlanej lub mineralnej, ewentualnie zwykłej wody)
• 40 g świeżych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 600 g mąki pszennej
• 4 łyżki oliwy (może być extra vergine lub zwykła oliwa) + do posmarowania ciasta i blach
• 1 pełna łyżeczka soli







Dodatki: do pizzy z szynką, bakłażanem i serem brie:

• 8 plastrów cieniutko pokrojonej delikatnej i chudej szynki
• około 1/2 bakłażana
• 1/2 cebuli
• suszone oregano

Sery:
• 1 kulka białej mozzarelli
• około 100 g tartego sera (np. cheddar)
• około 100 g sera camembert

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów*:
• 4 pomidory (np. pomidory "paprykowe" o podłużnym kształcie, przeznaczone na sos, mają mało soku dużo miąższu)
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżka suszonego oregano
• sól

* Poza sezonem na świeże pomidory możemy zrobić sos przecieru pomidorowego lub z pomidorów z puszki


Przygotowanie:
Puszyste ciasto pizzowe: Połowę ilości wody lekko podgrzać w garnuszku (ma być tylko ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca). Do wody dodać pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić). W tym czasie podgrzać resztę wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio).
Na stolnicę l...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation