Kuchnia

zapiekanki, pizze i inne takie...

Jest Smak: Pizza z pieczarkami, szynką parmeńską i papryczką chilli


Składniki na jedną, dużą pizzę:

Ciasto:
100 ml ciepłej wody
18 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
170 g mąki pszennej (szklanka) + do podsypywania
pełna łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie (dowolne):
sos pomidorowy ( np. z TEGO przepisu)
kilka listków świeżego oregano
ok. 150 g startej mozzarelli
2-3 duże pieczarki obrane i pokrojone w cienki plastry
kilka plastrów szynki parmeńskiej
drobno posiekana papryczka chilli


Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodać świeże drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę z oliwek i wcześniej przygotowany drożdżowy rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać np. widelcem, następnie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać około 15 minut). Przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne, spokojne miejsce na 1-1,5 godziny – w tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.

Uwaga: jeżeli ciasto przykrywamy ściereczką dobrze jest je nasmarować oliwą, aby nie wyschło, jeżeli przykrywamy miskę folią, ciasto oprószmy mąką, aby po wyrośnięciu nie przykleiło się do folii.

Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować na cienki placek, nadając mu odpowiedni kształt. Ułożyć na wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze (papier do pieczenia skropić oliwą). Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, oprószyć serem mozzarellą, oregano, następnie układać ulubione składniki np. plasterki pieczarek, szynki parmeńskiej i drobno posiekanej papryczki chili.

Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, na funkcji „grzanie dolne + termo obieg”, ustawiając blachę na spodzie piekarnika, przez 10-12 minut, aż boki pizzy delikatnie się zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę, posypać listkami świeżego oregano i pokroić na trójkątne kawałki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation