Kuchnia

Dieta i zdrowie

Moje Dietetyczne Fanaberie: Quiche

Quiche z chlebem i brokułami
Przepis na porcję dla 4 osób - kaloryczność 1 porcji:

120 g pieczywa (u mnie wek i zwykły chleb pszenny)
300 g brokułów
100 g kalafiora
100 g papryki czerwonej
1 średnia cebula
40 g chudej wędliny
20 g zielonych oliwek
4 ząbki czosnku
70 ml śmietany 12%
70 ml jogurtu naturalnego
4 jajka
1 łyżka oregano
2/3 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli + do podgotowania brokułów




W lekko osolonej wodzie podgotowujemy ok. 4 minuty brokuły (kalafior troszkę dłużej, ja użyłam mrożonego, więc ugotowałam go razem z brokułami).

W między czasie pieczywo kroimy/rwiemy na drobne kawałki i wrzucamy do dużej miski.

Paprykę oraz 2/3 cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do miski razem z pokrojoną wędliną i oliwkami przekrojonymi na połówki.
Gdy warzywa się ugotują rozdrabniamy je na mniejsze drzewka i również dodajemy do reszty składników.

W osobnej miseczce łączymy jogurt ze śmietaną, wciskamy czosnek i dodajemy resztę przypraw, po czym wbijamy jajka i całość roztrzepujemy na jednolita masę, której 3/4 wlewamy do dużej miski ze wszystkimi składnikami i całość dokładnie mieszamy łyżką.

25 centymetrową foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy naszą mieszankę i łyżką/szpatułką wyrównujemy całość lekko dociskając aby wierzch był płaski.
Na górę wylewamy resztę rozmieszanego jajka, rozprowadzamy po całej powierzchni i układamy jeszcze kilka krążków cebuli.

Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, po upływie tego czasu ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż wierzch zacznie się wyraźnie rumienić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation