Kuchnia

muffinki, babeczki

muffiny słodkie - przepis podstawowy
składniki suche:
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru z wanilią

składniki mokre:
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
100-120 ml oleju tłoczonego na zimno (jeżeli dodaję stopioną czekoladę, wówczas mniej oleju)

przygotowanie:
piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. przygotowujemy formę do muffin: smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami.

1. przygotowujemy dwie miski.
w jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche (tutaj możemy dodać kakao, zmielone orzechy, przyprawy, np. cynamon itp.)
w drugiej misce - składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir (oraz dodatkowo np. stopioną czekoladę)
2. wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.
3. delikatnie mieszamy
4. ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
5. po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę.

proporcja na 12 dużych muffin - używam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość

jakie dodatki do słodkiej muffiny?

około 1 szklanki owoców jagodowych
około 1 szklanki pokrojonych na małe kawałki owoców większych (jabłek, gruszek itp.)
pokrojone bakalie
1 tabliczka czekolady: roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej lub drobno posiekanej
3 łyżki kakao
oraz wszelka słodycz, której zapragniecie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation