Kuchnia

muffinki, babeczki

Śmietanowe muffiny z koprem

Tym razem nie słodkie, a nawet rzekłabym, że bardzo wytrawne. Można konsumować je solo, ale ja zdecydowanie bardziej polecam je do szklaneczki barszczyku czy żurku. Idealne na piknik. Pachną i smakują bardzo wiosennie.


Składniki:

* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki posiekanego koperku (ok 2 pęczki)
* 2 jajka
* 4 łyżki topionego masła
* 1 szklanka kwaśnej śmietany
* 1/3 szklanki mleka



W jednej misce łączymy składniki suche i koperek a w drugiej płynne. Płynne składniki ubijamy chwilę trzepaczką a następnie przelewamy do suchych i chwilę mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, ale ciasto pozostanie grudkowate.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation