Kuchnia

Desery

Śliwki pod kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
6 dużych czerwonych śliwek lub innych, tak około 800g
4 łyżki jasnego brązowego cukru lub zwykłego
100ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru (dałam jasny brązowy)
4 łyżki płatków owsianych
50g płatków migdałowych

Nadzienie:
1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Dodać sok pomarańczowy, cukier, cynamon i wymieszać.

2. Śliwki przełożyć do 4-5 żaroodpornych naczynek lub jedno dużego.

Kruszonka:
3. Do mąki dodać cynamon, posiekane masło i rozcierać palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać.

4. Gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu przygotowanych śliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte. Świetnie smakuje z lodami.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation