Kuchnia

Kulinaria

Zupa gulaszowa
Składniki:
- 20 dag chudej łopatki wieprzowej pokrojonej na większe kawałki;
- pół cebuli pokrojonej w kostkę;
- pół strąka czerwonej papryki pokrojonej w paseczki;
- pół średniej marchewki pokrojonej w talarki;
- średni ziemniak pokrojony w dużą kostkę;
- pomidor bez skórki pokrojony w kostkę;
- ząbek czosnku drobno posiekany;
- pół szklanki czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki;
- sól, pierz do smaku;
- pół łyżeczki papryki w proszku;
- szczypta tymianku;
- 2 łyżki oleju;
- łyżka kwaśnej śmietany;
- natka pietruszki do posypania;

Mięso oprószyć solą, podsmażyć na oleju, po 5 minutach dodać czosnek i cebulę, wymieszać i razem podsmażyć. Zalać bulionem i gotować pół godziny. Potem dodać paprykę, marchew, gotować 15 minut. Na koniec dodać pomidora, ziemniaka i fasolę, doprawić do smaku. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, zupę zabielić łyżką śmietany. Podawać posypaną natką
pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation