Kuchnia

i dla ciała i dla ducha..mniam

Jogurtowe ciasto z dżemem brzoskwiniowym | Time4Cooking
Składniki
16 łyżek miękkiego masła
1 i 1/5 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g jogurtu brzoskwiniowego
250g dżemu brzoskwiniowego
6-7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
woda
suszone owoce/czekolada do posypania
odkuchnii 996a Jogurtowe ciasto z dżemem brzoskwiniowym

W sporej misce mikserem ucieramy miękkie masło oraz cukier na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka (pojedynczo) oraz cukier waniliowy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy przekładamy 1/3 przygotowanej wcześniej masy. Na to rozsmarowujemy 125g dżemu, a następnie przykrywamy ponownie około 1/2 pozostałej masy. Na jej wierzchu rozsmarowujemy pozostały dżem, który przykrywamy całością pozostałej masy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, jeśli nie jest suchy dopiekamy ciasto przez dodatkowe kilka minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soki z cytryny oraz wody. Dekorujemy suszonymi owocami lub/i czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation