Kuchnia

i dla ciała i dla ducha..mniam

Pieczone kąski z kurczaka | Time4Cooking
Składniki
Pierś z kurczaka – 3-4 sztuk
ulubione przyprawy
2 jajka
wybrana paniera
olej oraz ocet
Do przygotowania kąsków z kurczaka używam różnych panierek:

bułki tartej
startej mozzarelli wymieszanej z bułką tartą
mieszanki płatków owsianych oraz ulubionych ziaren
płatków kukurydzianych
kokosa
parmezanu
zmielone orzechy
płatki chili
Jej rodzaj zależy jedynie od Waszego smaku oraz wyobraźni.

Obraz 8799a Pieczone kąski z kurczaka

Kurczak przez panierowaniem powinien być dobrze doprawiony – najlepiej przygotować ulubioną mieszankę przypraw (sól, pieprz, papryka, czosnek, suszone zioła, cynamon, mielona gorczyca, imbir czy też gałka muszkatołowa) i delikatnie rozprowadzić je w mieszance 2-1 oleju/oliwy oraz octu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pocięte w plastry piersi kurczaka, zabezpieczamy folią spożywczą i chowamy na około dobę do lodówki.

Zamarynowane kawałki kurczaka zanurzamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczany je w wybranej panierce. Tak przygotowane układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Gotowe kąski podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation