Kuchnia

książka kucharska -desery

Ciasteczka z płatków owsianych po 12 miesiącu

Składniki:

125 g miękkiego masła
125g cukru brązowego (najlepszy dark muscovado)
1 jajko
aromat waniliowy
1 łyżka mleka
125 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ proszku do pieczenia,
½ soli
15o g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
125 g rodzynek



Niezbędne przybory kuchenne:

2 miski
mikser
blacha - najlepiej dwie
papier do pieczenia
łyżeczka
piekarnik



Sposób przygotowania:

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, łyżkę mleka i aromat i dalej ucieraj, do połączenia składników.

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodaj do puszystej masy maślanej, dokładnie utrzyj. Dodaj płatki, skórkę pomarańczową i rodzynki i dokładnie wymieszaj łyżką.

Dużą blachę - taką, co jest na wyposażeniu piekarnika - wyłóż ją papierem do pieczenia.

Ciasto nabieraj łyżeczką tak około pół łyżeczki, wykładaj na papier w dość dużej odległości od siebie i lekko spłaszczaj.

Piekarnik nagrzej do 190C i piecz ok. 10 min. aż się zrumienią
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation