Kuchnia

ciasta drożdżowe , proszkowe i inne

Ciasto drożdżowe z owocami i z kruszonką
Składniki na ciasto:

- 0,5 kg - 0,6 kg mąki

- 0,5 kostki drożdży (50g)

- 1 jajko

- 6 łyżek cukru

- szczypta soli

- 1 szklanka mleka

- 2-3 łyżki wody

- 3 łyżki masła roztopionego

Dodatkowo:

- Dowolne owoce
Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ponownie zagnieść .

Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Po upieczeniu, na lekko ostudzony placek polewamy lukier (opcjonalnie)
Kruszonka:

- 4 łyżki mąki

- 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)

- 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
Składniki na lukier:

- 3/4 szklanki cukru pudru

- odrobina przegotowanej gorącej wody

- kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym

Do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Pamietajmy , aby wody dolewać w bardzo małych ilościach. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation