Kuchnia

kuchnia

EKSPRESOWE MIELONE Z PIERSI KURCZAKA :


na kotlety:
- 2 Piersi z kurczaka
- skórka z 1 jednej limonki
- sok z połowy limonki
- imbir ok. 2 cm
- 2 ząbki czosnku
- białko z jajka
- sól, pieprz na sałatę:
- 2 garści roszponki
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- garść kiełków lucerny
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy

Zetrzeć na tarce imbir i skórkę z limonki. Pierś przekroić na kilka części. Do malaksera wrzucić mięso, przyprawy, czosnek, białko, sok i skórkę z limonki. Całość zmiksować. Z gotowej masy formować pulpeciki i układać w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na parze 20 minut.
W misce przygotować dressing do sałaty: miód wymieszać z sokiem z limonki, wyciśniętym czosnkiem i oliwą, roztrzepać. Dodać liście sałat i kiełki, wymieszać. Uprażyć pestki dyni. Kotlety i sałatę podawać z ugotowaną kaszą gryczaną. Całość posypać pestkami.

tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza wersja 300 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation