Kuchnia
kuchnia
Nogi gęsi w sosie
Kuchnia Lidla
Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
Co kupić
2 nogi z gęsi umyte, osuszone
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
4 cebule pokrojone w piórka
6 suszonych śliwek przekrojonych na pół
250 ml białego, wytrawnego wina
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy francuskiej
3 ząbki czosnku pokrojone w plastry + 1 ząbek czosnku w łupinie
2 cytryny sparzone, wyszorowane
1 łyżka majeranku
3 liście laurowe
4 sztuki ziela angielskiego
100 g masła, zmrożonego
olej słonecznikowy do smażenia
200 g groszku cukrowego
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 40min
Przygotuj
naczynie żaroodporne
rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg)
Przygotowanie
Nogi z gęsi oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części. Z udek usuwamy kość i związujemy mięso sznurkiem. W podudziach zostawiamy kość. Mięso doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Na patelni smażymy cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki, dusimy ok. 2-4 min.
Do miseczki dodajemy wino. Wino mieszamy z miodem, musztardą i czosnkiem. Dodajemy sok z jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny. Przygotowaną mieszaniną zalewamy przesmażoną cebulę ze śliwkami. Dodajemy majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.
Podsmażone uda gęsie przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone. Zalewamy je cebulą z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C. Dobrze jest przed wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia. Upieczone, miękkie uda wyjmujemy z naczynia.
Sos odcedzamy od cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji. W miarę potrzeby rozrzedzamy wodą.
Sos doprawiamy sokiem z cytryny i otartą skórką.
Jak podawać
Cebule wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.
Podajemy z przesmażonym na oliwie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym
MA==