Kuchnia

kuchnia

Na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść liści świeżego majeranku
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:
- 1 jogurt niskotłuszczowy
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.

Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation