Kuchnia

wędliny

Boczek prasowany parzony

Kolejna produkcja boczku. Bardzo prosty przepis.

Surowce i materiały:
- boczek jak najchudszy ze skórą

- żelatyna,
- pieprz
- listek laurowy
- peklosól
- torebki do pieczenia
- praska

Boczek peklujemy na sucho 48h. Peklosól 17-20g/kg.
Do praski wkładamy torebkę, na dno sypiemy troszkę żelatyny, ze dwa listki laurowe, kładziemy I warstwę boczku skóra do dołu. Posypujemy żelatyną i na to kładziemy II warstwę boczku bez skóry, posypujemy żelatyną. Następnie kładziemy III warstwę boczku skóra do góry. Na wierzch listki laurowe. Pomiędzy warstwy można posypać troszkę pieprzu.
Zawiązujemy, ściskamy w prasce i parzymy 1,45-2h w wodzie o temp. ok 75 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation