Fotografia

Słodkości

Najlepsza szarlotka

Składniki (na dużą blachę):

3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g serka waniliowego homogenizowanego
szczypta soli
2/3 szklanki cukru pudru
200 g miękkiego masła
jabłka (jeśli używamy dużych to 6, jeśli mniejszych to ilość odpowiednio zwiększamy na wymiary blachy)
cukier puder do oprószenia
odrobina bułki tartej

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na ciasto. Powinno być delikatne, elastyczne i miękkie.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część rozwałkowujemy (możemy delikatnie podsypać mąką) i wylepiamy nią dno blachy (bez brzegów). Ciasto delikatnie posypujemy bułką tartą.
Na ciasto układamy obrane i wydrążone połówki jabłek (tak jak na zdjęciu).
Drugą część ciasta również rozwałkowujemy (na kształt troszkę większy niż forma) i przykrywamy nim ciasto. Delikatnie dociskamy brzegi, aby się skleiły.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 - 50 minut (jeśli wierzch będzie się szybko rumienił, możemy przykryć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation