Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort czekoladowo malinowy.
Biszkopt:
3 duże jajka
3 żółtka
¾ szklanki cukru
szczypta soli
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
¼ szklanki kakao do wypieków

Krem czekoladowy:
¼ szklanki śmietanki 30%
łyżka koniaku
100 g gorzkiej czekolady

Krem malinowy:
500 g mrożonych malin
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/8 szklanki wrzątku
600 ml śmietanki 30%
¼ szklanki cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Potrzebna będzie jeszcze druga tortownica o szerokości 23 centymetry.

Jajka i żółtka włożyć do dużej miski i zmiksować. Dodać sól i cukier, całość postawić na większej misce wypełnionej wrzątkiem. Składniki ubijać na parze przez około 5-7 minut. Potem zdjąć miskę z wrzątku i ubijać jeszcze 5 minut.

Wymieszać obie mąki i kakao. Następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do połączenia się składników. Całość przelać do tortownicy. Piec 30 minut, zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekroić ciasto: jeden blat powinien mieć ¾ grubości drugi natomiast ¼.

Krem czekoladowy.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, alkohol i śmietankę. Posmarować wierzch obu blatów kremem.

Krem malinowy.

Na dużej patelni podgrzewać zamrożone maliny. Kiedy zaczną puszczać sok, zgnieść je na miazgę i dodać cukier. Całość gotować do 10 minut, aż zgęstnieje. Potem ostudzić i przelać przez sitko aby pozbyć się pestek . Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać mus malinowy i delikatnie wymieszać.

Pierwszy, grubszy biszkopt ułożyć w tortownicy o szerokości 23 centymetry. Wyłożyć na niego krem, tak aby pokryć całość tortownicy, łącznie z pozostałymi bokami. Na to nałożyć drugi blat i wykończyć pozostałym kremem malinowym. Całość włożyć do lodówki na minimum 12 godzin. Udekorować malinami i czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation