Kuchnia

CZEKOLADKA

składniki:
biszkopt:
120 g gorzkiej czekolady 60%
5 jajek
140g cukru
½ szklanki oleju
110 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
dodatkowo:
1/2 szklanki kawy (zaparzonej i wystudzonej)
180g dżemu z moreli
2 łyżki miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady 60%
200g mlecznej czekolady

1. roztopić gorzką czekoladę (120g).

2. mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Żółtka utrzeć z połową cukru (70g), ciągle ucierając, dodawać stopniowo olej, po każdym dodaniu dobrze wymieszać. dodać roztopioną czekoladę i parę kropli aromatu śmietankowego, zmiksować.

4. ubić 5 białek, dodać resztę cukru (70g) i dalej ubijać, aż masa trochę zgęstnieje.

5. do żółtek dodać połowę białek i mąkę, wymieszać. dodać resztę białek i znów delikatnie wymieszać.

6. ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o średnicy 22cm i piec w temperaturze 170oc przez około 45 minut (piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu).
odstawić do ostygnięcia.

7. roztopić mleczną czekoladę (100g). ciasto przekroić w poziomie (będziemy mieli dwa biszkopty).
jeden biszkopt nasączyć połową kawy, posmarować dżemem i polać mleczną czekoladą. położyć na nim drugi biszkopt, który nasączyć resztą kawy.
roztopić razem 100g mlecznej czekolady i 100g gorzkiej, dodać dwie łyżki masła i wymieszać na jednolitą masę.
gdy masa przestygnie, posmarować nią wierzch ciasta i boki, odstawić do zastygnięcia.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation