Kuchnia
chleby, chlebki i bułeczki...
Drożdzowe bułeczki z orzechami | degusto – przepisy smaczne i proste
Drożdzowe bułeczki z orzechami
Opublikowano 19 kwietnia 2012, autor: Kasia
Tak jak obiecałam wracamy znowu do ciasta drożdżowego. W wersji pikantnej pojawiło się już w Kulebiaczku. Teraz czas na słodkie wariacje pod okiem mojej mamci – mistrzyni w wypieku chlebów i drożdżówek.
Składniki ciasta:
50g drożdży
ok. 1/4 litra ciepłego mleka (może być też śmietana lub maślanka)
500g mąki tortowej
150g masła
2 całe jajka
3 żółtka
łyżeczka cukru do rozczynu
2 łyżki cukru (w końcu jednak nie dałyśmy – nadzienie orzechowe było wystarczająco słodkie)
skórka otarta z cytryny
Składniki masy orzechowej:
3 białka
3 szklanki zmielonych orzechów
pół szklanki cukru
garść pokruszonych orzechów
skórka pomarańczowa z syropu*
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem , dodać łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (można wstawić do uchylonego piekarnika ustawionego na temp. 30-35 stopni).
Masło roztopić w małym garnuszku. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Do masy jajecznej dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręką. Dodać roztopione masło i wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od reki. Jeśli jest za rzadkie, można podsypać mąką – ale nie za dużo. Dodać otartą skórkę z cytryny (trzeba pamiętać żeby ją wcześniej minimum dwa razy sparzyć wrzątkiem). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką – nawet na godzinę (może być ww. piekarnik, tylko trzeba zadbać o miejsce na wyrośnięcie – nam wyszło jakieś 10cm ponad miskę).
Teraz możemy przygotować masę orzechową. Białka ubić na puch, dodać cukier, skórkę pomarańczową drobno pokrojoną i orzechy.
Sposób przygotowania bułeczek do pieczenia podpatrzyłam na blogu Moje wypieki. Sprawdził się znakomicie – wiec polecam.
Wyrośnięte ciasto podzielić – 1/3 rozwałkować na wymiar formy – najlepiej dużej blachy z piekarnika (uprzednio wyłożyć ją papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty.
Przygotowane prostokąty posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Koniecznie trzeba zakleić brzegi żeby nadzienie nam nie wyciekło. Następnie pokroić nasz wałek z ciasta na 1,5 – 2 cm krążki. Najlepiej ostrym nożem albo… nitką! Ja zdecydowanie wolę ten drugi sposób. Krążki układać częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść tyle kawałków, żeby zapełnić całą blachę. Nie powinny się ze sobą stykać, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
Przed pieczeniem bułeczki można posmarować rozkłóconym żółtkiem – będą pięknie błyszczały po upieczeniu. Bułeczki piec w nagrzanym piekarniku – 210 stopni przez ok 45 minut.
* Juz wkrótce pojawi się u nas doskonały przepis na skórkę pomarańczową do wypieków i deserów :)
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