Kuchnia

chleby, chlebki i bułeczki...

SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 bochenki
8 g suchych drożdży
520 g mąki pszennej
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki soli
370 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko, oliwę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto ( możemy mikserem ) ok. 10 min, powinno być miękkie i dosyć luźne w konsystencji. Wyrobione przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz ( powinno potroić swoją objętość ).

Napuszone ciasto dzielimy na dwie części i formujemy płaskie bochenki o gr. 2, 5 cm. TUTAJ znajdziecie video przedstawiające prawidłowy sposób kształtowania ciabatty. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
Pieczemy w temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation