Kuchnia

Przepisy na slodkosci

Galaretowiec - przepis

Galaretowiec

Składniki:

galaretki 380 g
śmietana 30% 750 ml
cukier puder 90 g
mleko 130 ml
żelatyna 16 g
czekolada mleczna 100 g
owoce b.d.
wrzątek 1000 ml

Galaretowiec (przez niektórych zwany: śmietanowiec) to kolejne ciasto na zimno bez pieczenia. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie co najmniej kilkanaście lat. Chętnie wracamy do niego każdego lata, gdyż takie desery smakują najbardziej w upalne dni. Smak galaretowca kojarzy mi się z dzieciństwem. Już samo patrzenie na jego kolory, nastraja optymistycznie! Doskonały na letnie przyjęcia. Najlepiej wygląda jeśli użyjemy galaretek o różnych kolorach. Na wierzchu warto zatopić owoce – truskawki, jagody, maliny, porzeczki, mandarynki lub brzoskwinie.

Składniki:

4 – 5 galaretek o różnych smakach
3 szklanki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki żelatyny
1 tabliczka mlecznej czekolady
truskawki lub inne owoce do przybrania wierzchu

Przygotowujemy trzy lub cztery galaretki – każdą rozpuszczamy w płaskim naczyniu w około jednej szklance wrzątku, a następnie zostawiamy do zastygnięcia. Można zrobić to wieczorem i zostawić je na noc. Na drugi dzień galaretki kroimy nożem w kostkę. Żelatynę namaczamy w mleku. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, pilnując, aby nie ścięła się. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1/2 lub 3/4 szklanki cukru pudru. Wyłączamy mikser i wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę, którą energicznie musimy wmieszać łyżką. Dodajemy pokrojone galaretki oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. Przelewamy całość do tortownicy 24-26cm i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto zastyga, rozpuszczamy ostatnią galaretkę w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu zastygającego ciasta układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretowiec (śmietanowiec) schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation