Kuchnia

Przepisy na slodkosci

Składniki na jedną formę keksową:
* 4 galaretki (po 2 o tym samym smaku) najlepiej o kontrastowym ale pasującym kolorze, np. 2 żółte(cytrynowe) i 2 czerwone (truskawka, wiśnia)
* 1 duży jogurt naturalny 400 g
***ilość (i kolory)galaretek czy jogurtu można zmieniać wg uznania

Przygotowujemy dwie galaretki- tu cytrynowe, z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Wlewamy do płaskiego naczynia, np. formy. Gdy zaczną teżęć przygotowujemy dwie kolejne- np. truskawkowe- po szklance wody na każdą. Mocno stężone galaretki cytrynowe(możemy przygotować je dzień wcześniej) kroimy w kostkę. Gdy truskawkowe zaczną teżęć (!) dodajemy je stopniowo i miksujemy z jogurtem naturalnym (opcjonalnie możemy dodać też zmielone owoce np.truskawki). Mieszamy truskawkową masę z cytrynowymi kostkami. Możemy wlać troche masy, troche kostek itd. żeby kostki nie opadły nam na dno. W formie keksowej lub formie do babki (zdj 4) chowamy do lodówki. Uwaga ! Masa BARDZO szybko tężeje, wyrównujemy ją szybciutko, bo po 10 minutach już nam się to nie uda;)

Sama masa jogurtowa jest świetną opcją do ciasta: biszkopt, masa jogurtowa, owoce, galaretka.

Mamy również duże pole do popisu na tle barw, to naprawdę efektowny deser
Nieco czasochłonny, jednak wymaga bardzo mało pracy.

Najbardziej wartościowymi są oczywiście galaretki mięsne, które dostarczają organizmowi glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki, polecana szczególnie biegaczom. Żelatyna zawarta w galaretkach "słodkich" pomaga natomiast przy walce z przesuszonymi włosami czy łamliwymi paznokciami.
Wybierając jogurt naturalny szukajmy tych składających się wyłącznie z mleka i żywych kultur bakterii.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation