Kuchnia

Przepisy na slodkosci

Sernik kremowy z podpalanym cukrem | Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Spód

150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru

Masa serowa

500 g twarogu trzykrotnie mielonego
200 g serka mascarpone
100 g śmietanki 30%
2 jajka
5 łyżek cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
cukier na wierzch

Wykonanie

Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną przesiewamy, dodajemy posiekane masło i cukier i zagniatamy kruche ciasto. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód oraz boki wylepiamy ciastem. Podpiekamy w 170ºC przez około 12 minut.

Twaróg wraz z serkiem mascarpone miksujemy z cukrem i jajkami. Robimy to delikatnie starając się nie napowietrzać sera. Dodajemy śmietankę oraz wanilię. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, możemy dodać łyżkę mąki. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w 170ºC około 50 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posypujemy cukrem i podpalamy palnikiem lub pozostawiamy przez chwilę w piekarniku na funkcji grill. Po ostudzeniu sernik chłodzimy w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation